Wednesday, April 23, 2014

ETLİ KURU DOLMA TARİFİ


kuru dolma tarifi

etli biber dolması

etli patlıcan dolması

dolma tarifi


etli kuru dolma tarifi 1


ERTUĞRUL TAYYARESİ

Çanakkale cephesinde tayyare (uçak) sıkıntısı son haddini bulmuştu.Öyle zor koşullar içindeydilerki yılmadan mücadeleye devam ettiler. Harbiye Nezareti Edremit topraklarına düşüp iki parça olan Ertuğrul tayyaresini gemiyle İstanbul'a getirtti, Yeşilköy'deki fabrikada tamir ettirdi ve 23 yaşındaki pilot Mülazımı Evvel (Teğmen) Cemal Efendi ile Çanakkale Cephesi'ne yolladı.

7 Mart 1915 sabahıydı. Cemal Efendi mutad keşif uçuşlarından birine çıkmıştı. Dikkatle boğazı taradı, fakat Türk mayınlarından iz göremedi. Bu işte bir iş var dedi. 1000 metre yüksekten uçuyordu. Bu yüksekten uçan bir pilot 8 metre derinliğe yerleştirilmiş mayınları pekala görebilirdi. Cemal Efendi'nin daha aşağı inmesi gerekiyordu. Fakat bu intihar demekti bunu göze aldı. Çünkü bir düşman mermisinin Ertuğrul'u düşürmesi işten bile değildi. Cemal Efendi cesaretini topladı ve 400 metreden mayınlara baktı. Yanılmamıştı, düşman bir gece önce boğazdaki bütün mayınları tek tek toplamış ÜLKEMİZİ işgal için her türlü saldırıp ele geçirmek isterler bu Türk keşif kollarının dikkatinden kaçmıştı.

Bu hareket düşmanın yakın bir zamanda boğaza harekat hazırlığı içinde olduğunu gösteriyordu. Cemal Efendi derhal bu durumu Çanakkale Müstahkem Mevkii Kumandanı Cevad (Çobanlı) Paşa'nın huzuruna çıkıp rapor verdi.

7-8 Mart gecesi Nusret Mayın Gemisi, Boğaz'ı yeniden mayınladı. Düşman keşif tayyareleri mayınları fark edemedi. 18 Mart sabahı mayınlar, üzerine düşen vazifeyi yapmaya başladı. Gün sonunda Yenilmez Armada saf dışı oldu. Türk tarafının kaybı ise 25 şehit ve 61 yaralıdan ibaretti. İtilaf Devletleri'nin birleşik donanması, tarihinin en büyük mağlubiyetini tatmış oldu .

Cevad Paşa göğsündeki liyakat madalyasını çıkardı ve pilot Mülazımı Evvel (Teğmen) Cemal Efendi'ye taktı. Müşir Liman Von Sanders'in yazılı emriyle kendisine kırmızı şeritli madalyanın yanında 5. rütbeden bir Mecidi nişanı verildi. Rabbim razi olsun şefeatlerine nail eylesin, biz böyle bir ecdadın evlatlarıyız:))))

31 Mart 2014 Pazartesi

......................................................................................................................

HAYIRLI MUTLU GÜNLER.

Şükür kavuşturana diyorum nasılsınız canlar?????

Rabbim her şeyin hayırlısını nasip etsin. Kıssadan hisse her zaman vardır. Bu kıssayı çoktandır paylaşmak istiyordum bu güne nasipmiş.Okumanızı tavsiye ederim o zorluklarda ecdadımız zaferlere imza atmışlar. Rabbimiz devletimizi milletimizi her türlü zorluklardan korusun, birbirimize düşürmeden sevgi saygıyla savaşların olmadığı,kimseye muhtaç olmadan güzel günlere inş.

Bu gün sizlerle etli kuru dolma tarifi paylaşmak istiyorum. Kuru dolma bizde çok sevilen ve sofralarımızın baş tacı patlıcan, biber, yaprak evde neleriniz varsa olur. Ben çok nar ekşisine alışamadım isteyen etli kuru dolmaya nar ekşisi yada sumakla lezzetendirip koyabilirsiniz:)))


etli kuru dolma tarifi 2


Hadi bakalım etli kuru dolma tarif edelim.

Haydi Bayanlar Baylar pamuk eller mutfağa:))

MALZEMELERİ

15 adet kuru patlıcan

15 adet kuru biber

250 gram kıyma

3 adet soğan

3 kaşık kuru domates veya 2 domates

1 kaşık domates salçası

1,5 - 2 su bardağı pirinç( patlıcan biber büyüklüğüne göre ayarlıyalım

1 çay bardağı zeytinyağı

nane , maydanoz kimyon, karabiber, pul biber,tuz

isteğe bağlı 2 kaşık nar ekşisi

YAPILIŞI

1) Akşamdan patlıcanı ıslatın suyunu süzün. Tencereye suyu koyun patlıcan biber içine koyalım 5 dakika haşlansın suyun içinden alın soğusun.

2) Tavaya yağı koyalım kıymayı ekleyip kavuralım ince kıyım soğan ekleyelim bir tık kavur sonra salçası domatesi koyalım bi tık daha kavuralım pirinci ekleyip altını kapatalım içine yeşillikleri baharatı ekleyip karıştıralım.Tuzuna da bakalım.

3) Tencerenin altına maydanozun uçlarını koyalım atmayalım ve iç harçtan alalım patlıcanı az doldurarak ağzını kapatalım yumalım ve bu şekilde biber ve patlıcanları dolduralım suyunu da üstüne basıncaya kadar su koyup pişirelim isterseniz sumak yada nar ekşisi ekleyelim pişince altını kapatalım:))

Dinlenince servis yapalım:)))

AFİYET OLSUN:)))

MUTLULUĞUNUZ DAİM OLSUN


No comments:

Post a Comment