Monday, March 24, 2014

pistachio vermecille baklava recipe

Merhaba degerli site ziyaretcilerimiz. Bugunku yayinimiz pistachio vermecille baklava recipe.






pistachio vermecille baklava recipe 1 


pistachio vermecille baklava recipe 2



pistachio vermecille baklava recipe 3



pistachio vermecille baklava recipe 4



pistachio vermecille baklava recipe 5



pistachio vermecille baklava recipe 6



pistachio vermecille baklava recipe 7



pistachio vermecille baklava recipe 8






































CHOUX PASTRY


SEWAKTU BELUM PERGI BELAJAR DULU, SY COBA BUAT DGN MENGIKUTI RESEPI2 DARI INTERNET, HINGGA 1 TRAY TELOR TERBUANG BEGITU JER, ADA KALA NYA PASTRY YG DAH DI BAKAR TAK BOLE MAKAN LANGSUNG... DI BAWAH NI ADA STEP2 YG RASANYA OK LAH DAN RESEPI PASTRY YG SELAMAT PD pndpt SAYA






MASAK 250 GM AIR BERSAMA 100 GM BUTTER 1/2 SD TEH GULA DAN SEDIKIT GARAM HINGGA MENDIDEH DI API SEDERHANA..






SETELAH MENDIDEH MASUKKAN 150 GM TEPONG DAN ADUK HINGGA MENJADI SATU KETULAN DAN ANGKAT DARI API




TUANG ADUNAN KE DALAM MIXER DAN PUKUL HINGGA SEJUK SEDIKIT DAN MASUKKAN TELOR (3 BIJI TELOR -YG DAH DI KACAU RATA) SEDIKIT2.......TAPI JGN DI TUANG SEMUA, SETIAP KALI PUTARAN,  LIHAT KEPEKATAN ADUNAN..

MASUKKAN ADUNAN KE DALAM PIPING BAG DAN MULAI PIPING IKUT BENTUK YG ANDA SUKA.......BAKAR DI SUHU 190C SELAMA 20-25 MINIT

SETELAH PASTRY SEJUK BOLEH LAH DI SIMPAN DI PETI AIS UTK BEBERAPA HARI

INTI MANIS:

A

500 ML SUSU SEGAR

80 GM GULA

50 GM BUTTER

DIDIH KAN

B

100 ML SUSU SEGAR

45 GM TEPONG KASTARD

1 SD MKN TPG JAGONG

2 BIJI TELOR

SEDIKIT PEWARNA KUNING

SEDIKIT GARAM

GAUL KESEMUA BAHAN DAN TAPIS

CAMPUR BAHAN A & B

MASAK DI API PERLAHAN HINGGA PEKAT

INTI PEDAS:

15 GM BUTTER

1 BWG BESAR - CINCANG

2 BWG PUTIH  - CINCANG

1/2" HALIA      - CINCANG

SEDIKIT PARUTAN LEMON

50 GM CENDAWAN BUTANG - CINCANG

2 BTG CILLI PADI- CINCANG

1/2 SD MKN JUICE LEMON

150 GM CREAM PEKAT

150 GM ISI SALMON - HIRIS HALUS

25 GM TEPONG GANDUM

CARA:

HANGATKAN BUTTER

TUMIS BWG DAN HALIA CINCANG HINGGA WANGI

MASUKKAN CILLI PULA CILLI PADI

KEMUDIAN CENDAWAN, SETELAH MASAK MASUKKAN CREAM

KEMUDIAN SALMON DAN JUICE DAN PARUTAN LEMON

AKHIR SEKALI MASUKKAN GANDUM DAN SEDIKIT GARAM

MASAK HINGGA PEKAT DAN RASA


Bu yazi ile alakali daha cok bilgi inceleyebileceginiz kaliteli bir web kaynagi : pistachio vermecille baklava recipe

No comments:

Post a Comment